2014/014: Inwoners Arnhem klagen over niet juist aangekondigde ophoging bouwterrein

Rapport

Verzoekers wonen bij een glooiend gebied waarop gebouwd wordt. De gemeente heeft het bouwterrein zodanig opgehoogd dat er een wal is ontstaan van 1,5 tot 2 meter hoog aan de achterzijde van hun tuin. Hierover heeft de gemeente hen niet van te voren ingelicht. De bewoners zijn van mening dat de gemeente een fout heeft gemaakt in de tekeningen en dat daarom niemand wist van de ophoging. Nadat zij dit hebben aangekaart bij de gemeente is de fout in de ogen van verzoekers niet erkend. Wel heeft de gemeente een klein stukje grond afgegraven.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de gemeente vooraf duidelijk had moeten maken aan de beperkte groep omwonenden wat de plannen voor het bouwterrein feitelijk inhielden met betrekking tot de ophoging. Dat de gemeente met een grotere vertegenwoordiging van de bewoners van het grotere bouwproject wel contact heeft gehad is niet voldoende. De vraag of de gemeente een fout heeft gemaakt, kan de Nationale ombudsman niet beoordelen.

Nu de gemeente de bewoners niet duidelijk heeft gemaakt wat zij mochten verwachten, heeft de gemeente gehandeld in strijd met de behoorlijkheid.

het vereiste van transparantie; gegrond.

Instantie: Gemeente Arnhem

Klacht:

een bouwterrein opgehoogd, zonder dat verzoekers als omwonenden van het terrein voldoende zijn ingelicht over deze ophoging.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Arnhem

Klacht:

het bouwterrein onjuist opgehoogd.

Oordeel:

Geen oordeel