2014/003: Klacht over onzorgvuldig en onprofessioneel handelen rond euthanasie van een pony

Rapport

Op 23 maart 2011 ging de politie bij de woning van verzoekster langs. Verzoekster zou zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van een pony. Op het terrein rond de woning trof de politie vijf pony's aan, maar deze bleken niet gestolen. Wel trof de politie een pony aan die er volgens de politie zeer slecht aan toe was. Een door de politie ingeschakelde dierenarts heeft deze pony, genaamd B., ter plekke na verkregen toestemming van de officier van justitie laten inslapen. Verzoekster was op dat moment al aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zij was zeer ontstemd toen ze de volgende dag vernam dat haar pony tegen haar wil was geëuthanaseerd.

Verzoekster klaagt erover dat de politie Rotterdam en de officier van justitie te Rotterdam onzorgvuldig en onprofessioneel hebben gehandeld, door haar pony door een dierenarts te laten euthanaseren.

De Nationale ombudsman kan dat niet beoordelen, net zo min als de officier van justitie en de betrokken politieambtenaren van de bereden brigade, ondanks dat de Nationale ombudsman aanneemt dat deze politieambtenaren veel kennis en ervaring hebben op dat vlak. Een dergelijke beoordeling is aan een dierenarts. Ook in dit geval moesten de politie en de officier van justitie afgaan op het oordeel van de dierenarts ter plaatse. Het veterinair tuchtcollege heeft – kortgezegd – geoordeeld dat de betrokken dierenarts te snel haar conclusie heeft getrokken. Zij had in ieder geval nog nader aanvullend onderzoek kunnen doen en informatie kunnen inwinnen bij de behandelend dierenarts. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de betrokken politieambtenaren en de officier van justitie zich niet kunnen verschuilen achter een te snelle – dat is onjuiste – inschatting van de betrokken dierenarts. Het was zorgvuldig geweest als de politie en de officier van justitie ten minste de behandelend dierenarts naar zijn mening hadden gevraagd.

Redelijkheidsvereiste, niet behoorlijk.

Instantie: Regionale politie-eenheid Rotterdam

Klacht:

onzorgvuldig en onprofessioneel gehandeld, door op 23 maart 2011 verzoeksters pony door een dierenarts te laten euthanaseren

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Officier van Justitie te Rotterdam

Klacht:

onzorgvuldig en onprofessioneel gehandeld, door op 23 maart 2011 verzoeksters pony door een dierenarts te laten euthanaseren

Oordeel:

Gegrond