2013/168: Klacht over onvoldoende informeren consequenties correspondentie-adres door RDW

Rapport

Verzoeker heeft enige tijd in het buitenland gewoond. Omdat hij toen vanuit daar zijn Nederlandse rijbewijs moest verlengen, heeft hij een correspondentieadres bij de RDW aangevraagd. Dat was een postadres in Nederland van de werkgever van zijn partner.

Een jaar later verhuist hij weer naar Nederland. Hij vraagt bij de RDW een eendagskenteken aan. Dat heeft hij nodig om met zijn ingevoerde auto voor de keuring naar de garage te rijden. Bij de aanvraag geeft hij zijn (Nederlandse) woonadres op. Het eendagskenteken wordt daar naar toe gestuurd. Daarna vraagt hij een kenteken voor de auto aan. Dat kenteken wordt door de RDW naar het correspondentieadres gestuurd. Vanaf daar is het doorgestuurd naar het voormalige woonadres van verzoeker in het buitenland.

Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) hem onvoldoende heeft geïnformeerd dover de consequenties van de aanvraag van een correspondentieadres in verband met zijn verblijf in het buitenland.

Het registreren van een correspondentieadres blijkt consequenties te hebben: het wordt gebruikt voor bepaalde (geautomatiseerd aangemaakte) correspondentie van de RDW en het wordt gebruikt totdat de aanvrager zelf schriftelijk laat weten dat het adres moet worden verwijderd of gewijzigd. De RDW heeft verzoeker niet over die consequenties geïnformeerd. Verzoeker kon dus niet weten dat het kentekenbewijs naar het correspondentieadres zou worden gestuurd. Doordat hij bovendien na terugkeer in Nederland al post van de RDW op zijn woonadres had ontvangen (een eendagskenteken wordt handmatig aangemaakt) kon hij er in redelijkheid vanuit gaan dat het kenteken naar zijn woonadres zou worden gestuurd.

Uit het onderzoek blijkt dat de RDW betrokkenen niet altijd, schriftelijk, volledig en voldoende duidelijk informeert over de consequenties. Ook handelen verschillende afdelingen van de RDW op dit punt niet hetzelfde. De ombudsman vindt het belangrijk dat de overheid de burger goed en volledig informeert, ongeacht welke afdeling de informatie verstrekt en hoe werkprocessen binnen de instantie verlopen.

Gegrond wegens schending vereiste van goede informatieverstrekking

De aanbeveling is gedaan om de informatieverstrekking met betrekking tot de registratie van een correspondentieadres aan te passen opdat degene die en zo'n adres laat registeren schriftelijk en volledig wordt geïnformeerd over de consequenties daarvan.

Met instemming is kennisgenomen van het feit dat de RDW verzoeker uit coulance een vergoeding heeft betaald voor de extra kosten die hij had doordat hij later dan gebruikelijk over zijn kentekenbewijs kon beschikken.

Instantie: Dienst Wegverkeer (RDW) te Zoetermeer

Klacht:

verzoeker onvoldoende geïnformeerd over de consequenties van de aanvraag van een correspondentieadres in verband met zijn verblijf in het buitenland

Oordeel:

Gegrond