2013/166: Politie treed woning binnen ivm melding aanwezigheid hennepkwekerij

Rapport

Op 8 februari 2011 trad de politie verzoekers woning binnen naar aanleiding van (betrouwbare) RCIE-informatie, dat er in zijn woning een hennepkwekerij zou zijn, en een positieve warmtemeting.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie het vereiste dat grond- en mensenrechten worden gerespecteerd, in dit geval het huisrecht (en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer), niet had geschonden. Er was sprake van een redelijk vermoeden van overtreding van de Opiumwet. Hoewel er geen hennepkwekerij in verzoekers woning werd aangetroffen, waren er voldoende aanwijzingen om te vermoeden dat er een hennepkwekerij aanwezig was. Immers, volgens informatie van een RCIE-informant, wiens achtergrond bij de RCIE bekend was en welke informant als voldoende betrouwbaar was aangemerkt, zou er in de woning aan de X straat 1A in Hoek van Holland een hennepkwekerij zijn. RCIE-informatie afkomstig van een informant die als voldoende betrouwbaar is aangemerkt is volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad voldoende om een verdenking te creëren. In dit geval kon er echter nog twijfel bestaan, omdat het huisnummer in de RCIE-informatie niet volledig juist was en het kenteken van de daarin genoemde auto op naam stond van iemand die niet op dit adres was ingeschreven. Daarom was nader onderzoek nodig. Ter verificatie van voormelde RCIE-informatie werd dan ook een warmtemeting uitgevoerd van verzoekers woning door een speciaal daarvoor opgeleide en bevoegde gemeenteambtenaar. Deze warmtemeting gaf een positief resultaat. Er was volgens de gemeenteambtenaar duidelijk sprake van een afwijkend warmtebeeld. Een positieve warmtemeting, verricht door een deskundige, welk middel ook in de rechtspraak algemeen geaccepteerd is, levert een indicatie op. Gelet op de RCIE-informatie, die als betrouwbaar was beoordeeld, en de positieve warmtemeting door een deskundige was er naar het oordeel van de Nationale ombudsman op grond van vaste jurisprudentie voldoende reden om op basis van artikel 9 van de Opiumwet verzoekers woning binnen te treden. Dat er geen hennepkwekerij is aangetroffen, doet daar niet aan af. Wel vormt dit voor de Nationale ombudsman een reden om een aanbeveling te doen.

Nu de RCIE-informatie die tot de inval leidde achteraf onjuist was, gaf de Nationale ombudsman de politie in overweging de beoordeling van de betrouwbaarheid van de betrokken informant te heroverwegen.

Het viel de Nationale ombudsman op dat het kennelijk vaker voorkwam dat er positieve warmtemetingen waren, terwijl er vervolgens geen enkele hennepkwekerij in de woning werd aangetroffen. Hij was hier enigszins verontrust over. Zoals eerder aangekondigd in het rapport 2013/078, overwoog hij dan ook om een onderzoek in bredere zin in te stellen naar de ontmanteling van hennepplantages.

Instantie: Regionale politie-eenheid Rotterdam

Klacht:

in verzoekers woning binnengetreden vanwege een verdenking dat er in zijn woning een hennepkwekerij was.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regionale politie-eenheid Rotterdam

Klacht:

aanwezigheid van een groot aantal politieambtenaren en medewerkers van onder andere de Roteb en Stedin tijdens het binnentreden.

Oordeel:

Niet gegrond