2013/144: Bewoners beklagen zich over onzekere woonsituatie door doortrekking van de A15

Rapport

In maart 2011 ontving de Nationale ombudsman een klacht van een echtpaar dat woont in het buurtschap Boerenhoek, gemeente Lingewaard. Zij beklaagden zich erover dat zij al jarenlang in onzekerheid verkeren over de definitieve doortrekking van de rijksweg A15 en de onduidelijkheid voor hun directe woonomgeving. Zij beschrijven hun situatie in bijlage 2.

In oktober 2011 besteedde KRO Brandpunt aandacht aan de situatie van dit echtpaar. Deze mensen leven al ongeveer 23 jaar in onzekerheid over hun woonsituatie. Eerst door de aanleg van de Betuweroute waarvoor hun huis misschien moest wijken en vervolgens door de voorgenomen doortrekking van de A15 en het effect hiervan op hun leefsituatie. Dit betekent concreet dat het echtpaar zijn emigratieplannen niet kan verwezenlijken omdat zij geen kopers vinden voor het huis. Een bijkomende zorg van deze mensen is de vraag in hoeverre zij nog moeten investeren in noodzakelijk onderhoud van de woning.

De onzekerheid van dit echtpaar over hun in 1984 aangekochte woning in de Boerenhoek stamt al uit 1990 toen de eerste plannen over de Betuweroute opkwamen. Vervolgens kwamen daar de plannen voor de A15 bij. Wanneer het definitief Tracébesluit  zal worden genomen is nog niet te plannen, maar het begin van de aanleg is nu gepland in 2015 en een realisatie van het tracé is pas in 2018/2019 te verwachten. De huidige onzekere economische situatie hult dit vooruitzicht echter meer en meer in de mist.

Reeds in 1996 heeft de Nationale ombudsman naar aanleiding van een klacht van het echtpaar in een rapport (96/612) geoordeeld dat de overheid zich moet inspannen om de nadelige gevolgen van de lange besluitvormingsprocedure voor individuele burgers tot een minimum te beperken. Dat betekent dat het niet in alle gevallen een oplossing is als burgers achteraf de schade vergoed krijgen die voortvloeit uit ruimtelijke ontwikkelingen in het algemeen belang die redelijkerwijs niet voor hun rekening behoren te blijven.

Lopende het onderzoek naar de situatie in de Boerenhoek, ontving de Nationale ombudsman in juli 2012 nog een klacht van een echtpaar uit Helhoek dat nadelige gevolgen ondervindt van de besluitvormingsprocedure rond de A15. Zij beschrijven hun situatie in bijlage 3. Ook zij hadden zich over de A15 al eerder, in september 2010, tot de ombudsman gewend. Het echtpaar liet weten dat zij sinds de aanvang van de plannen voor doortrekking van de A15 in onzekerheid verkeren over hun woning in Helhoek. Ondanks een besluit van de minister over de ligging van het tracé blijft het tracé (weliswaar nu binnen beperkte grenzen) wijzigen. Dit maakt verkoop van het huis onmogelijk en dat heeft grote consequenties voor hun dagelijks leven.

Instantie: Minister van Infrastructuur en Milieu

Klacht:

twee echtparen vele jaren in onzekerheid gelaten vanwege plannen over achtereenvolgens de Betuweroute en de doortrekking van de A15 rondom hun woning

Oordeel:

Gegrond