2013/098: Verzoeker klaagt dat gemeente onderzoekskosten mbt geluidsoverlast verkeersdrempel niet wil vergoeden

Rapport

Verzoeker ervaart sinds 2006 overlast van een verkeersdrempel, vlakbij zijn woning. De gemeente Drimmelen heeft na een aanpassing van de drempel in 2009 verklaard dat er geen reden meer was tot verdere aanpassing. In 2010 heeft de gemeente in het kader van een aansprakelijkheidstelling gezegd dat verzoeker de overlast en de noodzaak tot verdere aanpassingen zal moeten aantonen.

Verzoeker heeft hierop een deskundigenrapport laten opstellen. De gemeente vindt dat uit dat rapport geen noodzaak tot maatregelen blijkt. Ook is de gemeente niet aansprakelijk.

Uiteindelijk heeft de gemeente in 2012 vanwege een toezegging door de burgemeester uit 2009 de drempel verder aangepast.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente de kosten van het onderzoek in verband met geluidsoverlast niet wil vergoeden.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat indien de toezegging uit 2009 van de gemeente direct was nagekomen en de drempel destijds was aangepast, het voor verzoeker niet meer nodig zou zijn geweest om in 2010 een rapport te laten opstellen. Nu uiteindelijk de aanpassing in 2012 is gebeurd op grond van een toezegging uit 2009, brengt de redelijkheid met zich mee dat de in de tussentijd gemaakte kosten voor het deskundigenrapport voor vergoeding in aanmerking komen.

Het vereiste van redelijkheid. De klacht is gegrond.

De Nationale ombudsman beveelt de gemeente aan om de kosten voor het namens verzoeker opgestelde rapport te vergoeden.

Instantie: Gemeente Drimmelen

Klacht:

kosten van een onderzoek in verband met geluidsoverlast niet willen vergoeden

Oordeel:

Gegrond