2012/192: Huurcommissie stelt zich star op bij zitting door niet te reageren op gewijzigde aanvraag

Rapport

Verzoeker startte een procedure bij de Huurcommissie omdat de woning gebreken had. Hij dacht dat deze gebreken tot vermindering van de huur op basis van de puntentelling zouden kunnen leiden. Toen de rapporteur van de Huurcommissie de woning bezocht, bleek dit de verkeerde procedure te zijn. Hij had een procedure wegens onderhoudsgebreken moeten starten. Verzoeker schreef naar de Huurcommissie met het verzoek de procedure om te zetten. Op de zitting bij de Huurcommissie bleek toch de oude procedure behandeld te worden.

Verzoeker klaagt erover dat de Huurcommissie ondanks het feit dat het duidelijk was dat hij een verkeerde procedure is gestart, deze procedure heeft laten voortduren en op zijn brief van 27 juli 2011 geen inhoudelijke reactie heeft gegeven

De Nationale ombudsman vindt dat de Huurcommissie had moeten reageren op het verzoek om de procedure te wijzigen. De Huurcommissie had de ontstane situatie met verzoeker moeten bespreken. Als wijziging van de procedure niet mogelijk was, had zij dat aan verzoeker moeten melden.

De onderzochte gedraging is niet behoorlijk vanwege schending van het vereiste van fair play.

De Nationale ombudsman beveelt de Huurcommissie aan om ook tijdens een lopende procedure te reageren op vragen en opmerkingen van verzoekers. Omdat in de informatie van de Huurcommissie onvoldoende duidelijk is dat een gebrek in de aanleg van de woning ook als onderhoudsgebrek moet worden gezien, beveelt de ombudsman ook aan om te bekijken of een verbetering van de omschrijving van het begrip onderhoud mogelijk is.

Instantie: Huurcommissie

Klacht:

ondanks het feit dat het duidelijk was dat verzoeker een verkeerde procedure is gestart, deze procedure laten voortduren en op zijn brief van 27 juli 2011 geen inhoudelijke reactie gegeven

Oordeel:

Gegrond