2011/315: Man klaagt over onwetendheid leeftijdseis bij aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf

Rapport

Mevrouw J. moet in Brazilië eerst een inburgeringsexamen afleggen voordat ze in aanmerking komt voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en bij haar man in Nederland kan komen wonen. Ze legt dit examen met succes af, maar is op dat moment nog geen 21 jaar, een vereiste voor een mvv. Ze moet het examen twee jaar later nog eens afleggen en kan dan pas met succes een mvv-aanvraag indienen.

Haar man klaagt erover dat de Nederlandse ambassade in Brasilia hen destijds daarover fout heeft geïnformeerd.

Een burger die een procedure wil starten moet in de gelegenheid worden gesteld om zich goed op de hoogte te stellen van wat daar zo al bij komt kijken. De diverse websites van de overheid (IND, Buitenlandse Zaken) geven uitgebreid informatie over het inburgeringsexamen en de leeftijdseis. In zoverre is aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking voldaan en kon verzoeker op de hoogte zijn van de leeftijdseis. Wat zich precies heeft afgespeeld op de ambassade kan niet meer worden achterhaald; daarover kan geen oordeel worden gegeven.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking

Het afhalen van de mvv in Brasilia, waarvoor een lange reis gemaakt moest worden. Het is redelijk dat dit van een aanvrager van een mvv, die voor eenmalig gebruik is bedoeld, mag worden verlangd; er was geen sprake van bijzondere omstandigheden.

Instantie: Nederlandse ambassade in Brasilia

Klacht:

verstrekken van informatie via diverse websites

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Nederlandse ambassade in Brasilia

Klacht:

verstrekken van informatie door de Nederlandse ambassade in Brasilia

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Nederlandse ambassade in Brasilia

Klacht:

verzoekers echtgenote verplicht om haar machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) in Brasilia te komen ophalen in plaats van het veel dichterbij gelegen consulaat in Fortaleza, waardoor zij tweemaal onnodig kosten heeft moeten maken

Oordeel:

Niet gegrond