2011/223: Aspirant politieagent klaagt dat onvoldoende revalidatie-inspanning is geleverd bij blessure tijdens politieopleiding

Rapport

Verzoeker was op 16 april 2007 in dienst getreden als aspirant politieagent bij het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland. Tijdens zijn opleiding raakte hij op 14 augustus 2008 bij een oefening op de judomat geblesseerd. Hij meldde zich ziek maar kon al snel voor 50% hervatten in een aangepaste bureaufunctie. In augustus en november 2009 volgden twee operatieve ingrepen. Na een revalidatieperiode bleek dat er toch sprake was van blijvend letsel als gevolg waarvan hij zijn opleiding definitief moest staken. Met ingang van 1 mei 2010 werd aan verzoeker eervol ontslag verleend.

Verzoeker klaagde erover dat de politie ten behoeve van hem onvoldoende re-integratie-inspanningen had verricht waarbij hij onder meer had aangevoerd dat de politie had verzuimd een plan van aanpak en een probleemanalyse op te stellen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de politie als werkgever richting verzoeker voldoende re-integratie-inspanningen had verricht. Tot de medische operaties was er nog niet veel mogelijk. Daarna werd pas duidelijk dat hij niet langer geschikt was voor het uitvoerende politiewerk. Er volgden verschillende gesprekken met hem en zijn gemachtigde: verzoeker gaf aan dat hij een functie buiten het korps wilde hebben. In een door hem mede ondertekende vaststellingsovereenkomst werd hem een vergoeding gegeven voor een ICT-opleiding (en een laptop) en voor door hem gemaakte kosten van rechtsbijstand. Omdat de politie hiermee de verplichtingen die het als werkgever ten opzichte van verzoeker had, nakwam, was er geen sprake van een schending van het vereiste van rechtszekerheid.

Verzoeker had aangevoerd dat de politie in het kader van de re-integratie had nagelaten om een probleemanalyse en een plan van aanpak op te (laten) stellen. De probleemanalyse bleek er wel te zijn, het plan van aanpak echter niet. Het plan van aanpak is een volgens de wet voorgeschreven formulier. Het ontbreken daarvan kan bij voortdurende arbeidsongeschiktheid die uitmondt in de toekenning van een WIA-uitkering, leiden tot een financiële sanctie voor de werkgever. Door het opstellen van het plan van aanpak achterweg te late heeft de politie het vereiste van administratieve nauwkeurigheid geschonden.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

onvoldoende re-integratie-inspanningen verricht na uitval verzoeker als gevolg van een dienstongeval in zijn opleiding tot agent op 14 augustus 2008.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

nagelaten een plan van aanpak en probleemanalyse op te stellen

Oordeel:

Gegrond