2011/055: Eigenaar vakantiewoning heeft geen vrije keuze van energieleverancier

Rapport

Vanaf 1 juli 2007 hebben afnemers op grond van Europese regelgeving recht op vrije keuze van energieleverancier. Verzoeker heeft een chalet op een vakantiepark. Op dit park is sprake van een particulier netwerk voor de levering van elektriciteit, waardoor verzoeker geen vrije keuze van energielevering heeft.  

Verzoeker klaagt erover dat het Ministerie van Economische Zaken onvoldoende actie onderneemt om ervoor te zorgen dat hij als bewoner van een vakantiewoning vrije keuze van energieleverancier heeft.

De Nationale ombudsman acht het voor verzoeker frustrerend dat hij geen gebruik kan maken van zijn recht op vrije energiekeuze. Het is aan EZ om actie te ondernemen om de situatie te verbeteren. In het verleden is dat kennelijk onvoldoende gebeurd. EZ onderneemt thans zowel actie op het gebied van het invoeren van nieuwe regelgeving als in verzoekers individuele belang, om de kwestie zo spoedig mogelijk te kunnen oplossen. Dat is een goede zaak, feit blijft echter dat EZ er eerder zorg voor had moeten dragen dat verzoeker zijn recht op vrije keuze van energieleverancier had kunnen uitoefenen. Verzoeker mag er op vertrouwen dat hij dat recht kan uitoefenen. Duidelijk is dat het EL&I niet zal lukken om tijdig (op 3 maart 2011) te voldoen aan de derde elektriciteitsrichtlijn nu de betreffende wetswijziging op 4 februari 2011 nog niet was behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.

Gelet op bovenstaande handelt EZ daarom in strijd met het rechtszekerheidsvereiste en het vereiste van voortvarendheid. 

Instantie: Ministerie van Economische Zaken

Klacht:

onvoldoende actie ondernomen om ervoor te zorgen dat verzoeker als bewoner van een vakantiewoning vrij keuze van energieleverancier heeft.

Oordeel:

Gegrond