2010/298

Rapport

Verzoeker, een oude gehandicapte man, maakt al geruime tijd gebruik van het PGB. Hierdoor kan hij zelfstandig blijven wonen. Nadat verzoeker in april 2009 zijn definitieve jaarafrekening had ontvangen, kreeg hij na een half jaar een nieuwe jaarafrekening. Daarin stond dat verzoeker ruim € 3.900 moest terugbetalen aan het zorgkantoor. Nadat verzoeker zich hierover had beklaagd, bleek deze jaarafrekening niet te kloppen en kreeg hij opnieuw een jaarafrekening waaruit bleek dat hij nog recht had op € 650 van het zorgkantoor.

Verzoeker klaagt over de wijze waarop het Zorgkantoor Noordoost-Brabant (zorgkantoor) hem heeft geïnformeerd over de hoogte van de vaststelling en de toekenning van zijn persoonsgebonden budget (PGB) voor de jaren 2008 en 2009. Hij klaagt er met name over dat het zorgkantoor:

1. nadat de jaarafrekening PGB over 2008 op 14 april 2009 definitief was vastgesteld, op respectievelijk 16 oktober 2009 en 12 november 2009 nieuwe jaarafrekeningen over 2008 naar verzoeker heeft gestuurd die volgens verzoeker niet correct zijn;

2. hem vijf verschillende toekenningsbeschikkingen PGB 2009 heeft gestuurd, waardoor verzoeker geen optimale zorg heeft kunnen plannen en inkopen.

Verder klaagt verzoeker erover dat het zorgkantoor zijn klachtbrieven, waarin verzoeker onder andere klaagt over de clustermanager van het zorgkantoor, heeft laten beantwoorden door deze clustermanager.

Verzoeker is geconfronteerd met vele opeenvolgende besluiten van het zorgkantoor, deels onjuist, en zelfs met een onterechte terugvordering. Uiteindelijk heeft hij het vertrouwen in het goed functioneren van het zorgkantoor verloren. De medewerker over wie geklaagd werd door verzoeker, heeft zelf de klachtafhandelingsbrief ondertekend. Bovendien werd het voor verzoeker, doordat het zorgkantoor pas in november 2009 een toekenningsbeschikking stuurde met daarin de functie tijdelijk verblijf, moeilijk, zo niet onmogelijk, om aan het eind van het jaar nog tijdelijke zorg met verblijf te plannen en in te kopen.

Rechtszekerheidsvereiste: gegrond

Vereiste van administratieve nauwkeurigheid: gegrond

Verbod van vooringenomenheid: gegrond.

Met instemming heeft de Nationale ombudsman er kennis van genomen dat het klachtenprotocol van de UVIT-zorgkantoren wordt aangepast. Klachten over een manager zullen worden behandeld en ondertekend door de direct leidinggevende van de betreffende manager.

De Nationale ombudsman geeft het zorgkantoor in overweging om verzoeker uit te nodigen voor een om een basis te leggen voor het herstel van vertrouwen in het zorgkantoor.

Instantie: Zorgkantoor Noordoost-Brabant te Eindhoven

Klacht:

Nieuwe jaarafrekeningen over 2008 gestuurd die volgens verzoeker niet correct zijn; vijf verschillende toekenningsbeschikkingen PGB 2009 gestuurd; klachtbrieven laten behandelen door clustermanager waarover verzoeker heeft geklaagd.

Oordeel:

Gegrond