2010/245

Rapport

Verzoekers hadden enige tijd geen contact met hun kleinkinderen. De kleinkinderen woonden bij hun moeder sinds de relatie met de zoon van verzoekers was verbroken. De rechter had de omgangsregeling tussen hun zoon en de kinderen tijdelijk opgeschort. De kinderen stonden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Verzoekers klaagden erover dat Bureau Jeugdzorg hen niet serieus nam in hun wens om contact met hun kleinkinderen te houden.

Het vereiste van professionaliteit houdt in dat een medewerker van Bureau Jeugdzorg bij de uitvoering van een ondertoezichtstelling van een kind serieus ingaat op signalen van derden die betrokken zijn bij het kind.

Bureau Jeugdzorg heeft vanaf moment dat verzoekers contact met de gezinsvoogd opnam moeite gedaan om hen te informeren over het beleid ten aanzien van de kinderen en hun ouders. Zij waren er op uit om verzoekers te betrekken bij de situatie waarin hun kleinkinderen zich bevonden en te bespreken op welke wijze verzoekers met deze situatie konden omgaan. Dit wil niet zeggen dat zij akkoord gingen met omgang tussen verzoekers en hun kleinkinderen gedurende de tijd dat de omgang tussen hun zoon en de kinderen geschorst was. Strikt juridische hadden verzoekers geen recht op omgang, maar omgang zou weer mogelijk zijn zodra hun zoon weer omgang met zijn kinderen had. Bureau Jeugdzorg stelde het belang van de kinderen voorop maar had ook oog voor de belangen van verzoekers.

Vereiste van professionaliteit; klacht niet gegrond.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Utrecht

Klacht:

Wens om contact met kleinkinderen te onderhouden niet serieus nemen.

Oordeel:

Niet gegrond