2010/076

Rapport

Dossiernummer: 2009.03207

Samenvatting

De KMar achtervolgde een drugsrunner die vanuit België de Nederlandse grens overstak. De achtervolging ging door een woonwijk waar de KMar ambtenaren niet bekend waren, en langs een school die nog net niet uit was. Vervolgens reed de drugsrunner een mevrouw bijna over de tenen en botste tegen een boom. Dit gebeurde dicht bij het huis van verzoeker.

Verzoeker klaagde erover dat de achtervolging de veiligheid van betrokkenen in gevaar was gebracht.

De Nationale ombudsman constateerde dat het rijgedrag van de KMar niemand in gevaar had gebracht, maar het rijgedrag van de drugsrunner wel. Hij reed immers bijna iemand aan. De Nationale ombudsman oordeelde dat de KMar wel een aantal risico's heeft genomen. De KMar wist dat drugsrunners hard en gevaarlijk rijden en de ambtenaren waren niet bekend in de wijk. De ernst van het strafbare feit dat de bestuurder mogelijk had gepleegd rechtvaardigde niet de genomen risico's.

De Nationale ombudsman oordeelde dat gehandeld was in strijd met het evenredigheidsvereiste.

Verzoeker wilde met zijn klacht bereiken dat de KMar lering trok uit deze achtervolging zodat de wijk niet meer op die manier in gevaar werd gebracht.

De Nationale ombudsman constateerde dat de beoordeling van de klacht door de KMar te beperkt was. Dat er niemand was aangereden wilde niet zeggen dat de KMar hier geen lering uit zou hoeven trekken. De Nationale ombudsman oordeelde dat gehandeld was in strijd met het vereiste van fair play.

Trefwoorden:

aanhouding

fair play

grenscontrole

verkeer

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Op risicovolle wijze verdachte achtervolgd door woonwijk in Maastricht; handelwijze na verzoekers melding.

Oordeel:

Gegrond