2010/074

Rapport

De vader van verzoeker overleed op 22 maart 2008. Op zijn naam stond op dat moment een motorrijtuig geregistreerd. Eind april 2008 ontving de moeder van verzoeker een brief van de Dienst Wegverkeer (RDW) met het verzoek het kenteken van dit motorrijtuig over te laten schrijven op een levende persoon. Verzoekers moeder liet het motorrijtuig op 5 mei 2008 op haar naam overschrijven. Eind oktober 2008 ontving verzoekers moeder een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in verband met het niet tijdig laten verrichten van de APK keuring.

Verzoeker klaagde er over dat de RDW de erven van zijn overleden vader niet tevens een brief heeft gestuurd waarin wordt gewezen op de vervaldatum van de APK-keuring van diens auto. Verzoeker is van mening dat erven van overleden kentekenhouders door deze handelwijze van de RDW worden benadeeld ten opzichte van nog in leven zijnde kentekenhouders.

De Nationale ombudsman overwoog dat voor zover er zaken geregeld moeten worden waarbij de betrokken overheidsinstantie op de hoogte is van het overlijden, van deze overheidsinstantie mag worden verwacht dat zij al het mogelijke doet om de nabestaanden hierbij van dienst te zijn en van de nodige informatie te voorzien.

Dit betekent dat vanuit het oogpunt van adequate informatieverstrekking van de RDW had mogen worden verwacht dat de RDW de moeder van verzoeker uit eigen beweging erop had gewezen dat het motorrijtuig van haar overleden echtgenoot voor een bepaalde datum APK gekeurd diende te zijn. Temeer nu zij een boete zou krijgen als zij niet voldeed aan deze wettelijke verplichting. Door dit niet te doen is de RDW uit het oogpunt van actieve en adequate informatieverstrekking jegens verzoekers moeder tekortgeschoten. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging niet behoorlijk was.

De Nationale ombudsman heeft er met instemming kennis van genomen dat de RDW heeft besloten de APK-herinneringsbrief voortaan naar de erven van overleden kentekenhouders te sturen en de erven voortaan te wijzen op hun aansprakelijkheid voor de APK-keuring, zolang het kentekenbewijs nog niet is overgeschreven op een nieuwe eigenaar.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

Erven van verzoekers overleden vader geen brief gestuurd waarin wordt gewezen op vervaldatum van diens auto.

Oordeel:

Gegrond