2010/005

Rapport

Verzoekster is op een eiland behorend bij Portugal gaan wonen en ontdekte dat de paspoorten van haar en haar gezin zijn verlopen. Zij en haar gezinsleden moeten zich, om een nieuw paspoort te verkrijgen, in principe in persoon melden op de ambassade in Lissabon.

Verzoekster klaagt erover dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken eraan vasthoudt dat zij en haar familie in persoon moeten verschijnen bij de Nederlandse autoriteiten en niet bereid is een uitzondering op de verschijningsplicht te maken.

Een uitzondering op de verschijningsplicht kan zijn gelegen in een medische onmogelijkheid om te reizen. Verzoekster heeft ten aanzien van haar echtgenoot gesteld dat hij om gezondheidsredenen niet in staat is te reizen naar de Nederlandse autoriteiten. Dit is niet met een medische verklaring onderbouwd.

Nu vanuit de ambassade ook de mogelijkheid is geboden dat alleen verzoekster en haar echtgenoot op een ander eiland van de eilandengroep kan verschijnen, is voldoende meegedacht met verzoekster. Dat zij om economische redenen niet wil reizen, is niet voldoende om de verschijningsplicht op te heffen.

Redelijkheidsvereiste, de klacht is niet gegrond.

Instantie: Nederlandse vertegenwoordiging te Portugal

Klacht:

Eraan vastgehouden dat verzoekster en familie in het kader van de verlenging van paspoorten in persoon moesten verschijnen bij de Nederlandse autoriteiten; ministerie niet bereid om een uitzondering op de verschijningsplicht te maken.

Oordeel:

Niet gegrond