2008/131

Rapport

Verzoeker kocht in december 2006 een auto met energielabel B. Verzoeker koos deze auto uit mede omdat de benzinemotor opvallend zuinig zou zijn. Na ingebruikname constateerde verzoeker echter dat het brandstofverbruik niet overeenkwam met de vermelding op het energielabel.

Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) het energielabel van zijn auto niet juist heeft vastgesteld.

De energielabels van auto's worden jaarlijks vastgesteld door de RDW. De RDW stelt het energielabel vast na controle van de verbruiksvoorwaarden zoals vermeld op de typegoedkeuring. De voertuigfabrikant mag voor de typegoedkeuring zelf de keuringsinstantie kiezen, mits deze geautoriseerd is en zich in een van de EU-lidstaten bevindt. Ingevolge de EU-kaderrichtlijn 70/156 dient elke lidstaat de door een andere lidstaat verrichte typegoedkeuring te erkennen. Dit houdt in dat de RDW de gegevens van een voertuig dat is typegoedgekeurd in een andere lidstaat van de EU dient over te nemen.

De overweegt dat de RDW niet heeft gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De RDW heeft de gegevens van de auto correct overgenomen van de typegoedkeuring van de Italiaanse autoriteit en was hiertoe, gelet op de Europese richtlijnen, zelfs verplicht.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

Energielabel van personenauto Fiat Punto met benzinemotor niet juist vastgesteld aangezien daadwerkelijke energieverbruik van verzoekers auto niet overeenkomt met vermelding op energielabel.

Oordeel:

Niet gegrond