2007/317

Rapport

Verzoeker en zijn Thaise vriend dienden een visumaanvraag in bij de Nederlandse ambassade. De medewerkster van de ambassade had een gesprek met de Thaise vriend, en schreef op het aanvraagformulier dat de vriend ontslag zou nemen. Vervolgens werd de aanvraag afgewezen. In bezwaar werd het visum alsnog verleend.

Verzoeker klaagt erover dat onjuiste informatie over de aanvraag is genoteerd, zonder hij en zijn vriend de kans te geven die informatie te controleren

De Nationale ombudsman oordeelt dat de medewerkster niet mondeling heeft geverifieerd of de vriend daadwerkelijk bedoelde te zeggen dat hij ontslag zou nemen. Het nemen van ontslag was een doorslaggevende factor in de beslissing op de aanvraag. Daardoor was het mogelijk dat de feiten waarop de beslissing zou worden gebaseerd, onvoldoende waren vastgesteld.

De ambassade heeft gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving

Overige klacht: bejegening, geen oordeel

Instantie: Nederlandse ambassade te Bangkok, Thailand

Klacht:

In kader van visumaanvraag van verzoekers Thaise partner onjuiste informatie genoteerd zonder dit hem te laten weten of hem de kans gegeven deze informatie te controleren.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Nederlandse ambassade te Bangkok, Thailand

Klacht:

Toegesnauwd en geëist dat verzoeker nieuwe uitnodiging en garantverklaring ter plaatse op papier zette, terwijl deze stukken al eerder waren ingeleverd.

Oordeel:

Geen oordeel