2007/303

Rapport

De broer van verzoekster werd aangemerkt als verdachte van diefstal met geweld. De officier van justitie gaf op 8 januari 2005 aan het regionale politiekorps Limburg Zuid het bevel om de broer van verzoekster buiten heterdaad aan te houden. Ambtenaren van het regionale politiekorps Limburg Zuid traden begin 2005 enkele malen de woning van verzoekster binnen ter aanhouding buiten heterdaad van haar broer. De broer werd op of na 1 maart 2005 op een ander adres aangehouden dan op het woonadres van verzoekster.

Verzoekster klaagde bij de Nationale ombudsman erover dat de politie op 18 januari 2005, op 18 februari 2005 en op 1 maart 2005 haar woning binnentrad zonder dat zij daarvoor toestemming had gegeven.

De Nationale ombudsman achtte het binnentreden op 18 januari en 18 februari behoorlijk. De klacht over het binnentreden op 1 maart 2005 miste volgens de Nationale ombudsman feitelijke grondslag omdat vast kwam te staan dat de politie verzoekster haar woning niet 1 maart 2005 had binnengetreden.

Bij de beantwoording van de vraag of het binnentreden op 18 januari 2005 behoorlijk was, betrok de Nationale ombudsman het feit dat verzoekster had verklaard dat zij toestemming voor het binnentreden had gegeven.

Ten aanzien van het binnentreden op 18 februari 2005, overwoog de Nationale ombudsman het volgende. De politie kreeg het bevel van de officier van justitie om de broer van verzoekster, buiten heterdaad, aan te houden. De hulpofficier van justitie gaf een machtiging tot binnentreden af waarin de woning van verzoekster specifiek was aangeduid. Voorts achtte de Nationale ombudsman van belang dat de politie op 18 februari 2005 bij het binnentreden in het bezit was van die machtiging. Zij toonden die ook aan verzoekster. Al met al acht de Nationale ombudsman het binnentreden op 18 februari 2005 behoorlijk.

De Nationale ombudsman toetste aan het huisrecht.

Verzoekster klaagde ook over de wijze waarop de hoofdofficier van justitie in Maastricht haar klacht had afgehandeld en over de bejegening door de politie van haar en haar kinderen

Instantie: Officier van justitie Maastricht

Klacht:

Machtiging tot binnentreden van verzoeksters woning afgegeven.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Officier van justitie Maastricht

Klacht:

Wijze van afhandelen klacht hierover.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Op drie data in 2005 verzoeksters woning binnengetreden; opmerking gemaakt: "als u zorgt dat wij uw broer vinden, dan vallen wij u niet meer lastig".

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Kinderen van 7 en 14 uit hun bed gesommeerd omdat onder hun matrassen moest worden gezocht.

Oordeel:

Geen oordeel