2006/380

Rapport

Verzoekster diende bij het UWV een aanvraag deskundigenoordeel in, omdat zij een verschil van mening had met haar werkgever of zij al dan niet gedeeltelijk geschikt was voor haar eigen werk.

Zij klaagde er bij het UWV over dat de verzekeringsarts haar geen toelichting wilde geven op het deskundigenoordeel en haar vragen over dit oordeel niet wilde beantwoorden. Het UWV ging niet op deze klacht in.

In reactie op de klacht bij de Nationale ombudsman gaf het UWV aan dat naar zijn mening geen vragen over de inhoud van het deskundigenoordeel kunnen worden gesteld, alleen over de procedure. Dit omdat de inhoud van het deskundigenoordeel niet ter discussie kan staan, er is immers geen bezwaar en beroep mogelijk. De Nationale ombudsman kon dit standpunt niet volgen. Dat een deskundigenoordeel geen besluit is waartegen bezwaar en beroep mogelijk is, en dat het UWV het beleid heeft om niet terug te komen op een eenmaal gegeven oordeel, laat onverlet dat het deskundigenoordeel vragen kan oproepen. In het kader van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking dienen deze vragen beantwoord te worden. Dit geldt te meer nu in het deskundigenoordeel ook wordt aangegeven dat de mogelijkheid er is om vragen te stellen. Wat betreft de wijze waarop een deskundigenoordeel in het kader van een klacht dient te worden getoetst, merkte de Nationale ombudsman op dat juist wat betreft gedragingen waartegen geen bezwaar of beroep mogelijk is, de Awb bepaalt dat betrokkene daarover een klacht kan indienen. Bij klachtbehandeling dient getoetst te worden of een bestuursorgaan zich aan de behoorlijkheidsvereisten heeft gehouden. Deze vereisten betreffen niet alleen procedurele zaken.

De klacht is gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Het UWV werd aanbevolen alsnog antwoord te geven op de door verzoekster gestelde vragen over het deskundigenoordeel en als beleid vast te leggen dat ook over de inhoud van een deskundigenoordeel een klacht kan worden ingediend.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

Afwikkeling van klacht over gang van zaken rond aanvraag deskundigenoordeel: niet op alle onderdelen van klacht ingegaan, met name niet op het ontbreken van een objectiveerbare medische specificatie in het deskundigenoordeel.

Oordeel:

Gegrond