2006/376

Rapport

Verzoeker kwam na een ziekmelding bij zijn werkgever en na afloop van de loondoorbetalingsplicht van die werkgever in contact met het UWV voor een uitkeringsaanvraag. De voor de beoordeling van die aanvraag benodigde papieren van de werkgever bleken aanvankelijk niet bij het UWV aange­komen te zijn en moesten opnieuw worden opgestuurd. Verzoeker moest zich als werkzoekende inschrijven bij het CWI, maar daar vernam hij dat het UWV eerst een re-integratieonderzoek moest verrichten voor het vaststellen van zijn belemmeringen. Er volgde toen een reeks van voorvallen die aanleiding gaven voor verzoeker om een klacht in te dienen:

- niet reageren op zes brieven van verzoeker;

- niet of te laat terugbellen;

- twee waarschuwingen geven voor het niet voldoen aan de sollicitatieplicht terwijl verzoeker daarvoor was vrijgesteld;

- tegenstrijdige informatie geven over het al dan niet mogen verrichten van vrijwilligerswerk;

- ondanks adreswijziging post naar het oude adres blijven sturen;

- aangeven dat het re-integratieonderzoek had plaatsgevonden terwijl dat door verzoeker werd ontkend;

- ten onrechte aangeven dat een klacht naar tevredenheid was afgehandeld.

In essentie gaat het er in deze zaak om dat er van alles bij het UWV verkeerd is gegaan en er door het UWV niet goed op de verschillende klachtonderdelen is gereageerd omdat verzoekers brieven zijn zoekgeraakt en andere correspondentie en telefoonrapporten niet kunnen worden teruggevonden of niet zijn opgesteld.

Toegepaste behoorlijkheidsvereisten:

- administratieve nauwkeurigheid;

- rechtszekerheid;

- actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

Niet gereageerd op brieven verzoeker; ondanks toezegging niet of laat terug gebeld; waarschuwingen gestuurd wegens het niet voldoen aan sollicitatieplicht terwijl verzoeker daarvoor is vrijgesteld; tegenstrijdige berichten gegeven over het niet of juist wel mogen verrichten van vrijwilligerswerk; post naar oude adres gestuurd ondanks telefonische en schriftelijke adreswijziging; gesteld dat re-integratieonderzoek heeft plaatsgevonden terwijl verzoeker dit heeft ontkend; over mondeling ingediende klacht ten onrechte meegedeeld dat deze was afgehandeld en dat verzoeker daarover tevreden was.

Oordeel:

Gegrond