2006/373

Rapport

Een vrachtwagen van verzoeker raakte betrokken bij een aanrijding met een andere vrachtwagen op de A2. Zijn vrachtwagen werd ten gevolge van de aanrijding `afgetakeld', aangezien de wagen vloeistof lekte en niet verder kon rijden. De politieambtenaren ter plekke maakten geen registratieset en geen proces-verbaal op.

Verzoeker klaagde erover dat de politieambtenaren ter plekke nalieten een registratieset op te maken. Daarbij klaagde hij erover dat zijn verzoek tot schadevergoeding door de politie werd afgewezen, aangezien de politie stelde volgens de vigerende regelgeving had gehandeld.

De Nationale ombudsman overwoog op grond van de zogenoemde Aanwijzing Verkeersongevallen dat in dit geval sprake was van meer dan lichte schade, aangezien vast was komen te staan dat de vrachtwagen niet zijn weg zonder gevaar voor het overige verkeer kon vervolgen en weggesleept moest worden. De Nationale ombudsman oordeelde dat een registratieset door de politie had moeten worden opgemaakt, nu sprake was van meer dan lichte schade. Hierdoor handelde de politie dan ook in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De Nationale ombudsman achtte de gedraging dan ook niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman overwoog, gezien het voorgaande oordeel, dat de motivering de afwijzing van het verzoek tot schadevergoeding niet kon dragen. Hierdoor handelde de politie in strijd met het motiveringsbeginsel. Ook deze gedraging achtte de Nationale ombudsman niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman beval de politie dan ook aan een nieuwe beslissing op het verzoek tot schadevergoeding te nemen en bij de motivering uit te gaan van het oordeel van de Nationale ombudsman met betrekking tot het opmaken van de registratieset.

Instantie: Regiopolitie Utrecht

Klacht:

Geen registratieset opgemaakt na verkeersongeval; geweigerd schade te vergoeden die verzoeker tengevolge van het ongeval heeft geleden.

Oordeel:

Gegrond