2006/372

Rapport

Verzoekers, asielzoekers klaagden erover dat hun rijbewijzen die zij bij indiening van hun asielverzoek in het aanmeldcentrum te Zevenaar moesten afgeven aan de vreemdelingendienst na behandeling van hun asielverzoek niet aan hen zijn teruggegeven omdat zij zijn zoekgeraakt. Dit waren de enige originele identieteitsbewijzen die zij bezaten. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft hun klacht hierover weliswaar gegrond geacht, maar daarin geen aanleiding gezien om een passende maatregel te treffen.

Het zoekraken van documenten heeft te maken met de overdracht van taken van de vreemdelingendiensten aan de IND waardoor documenten die bij de vreemdelingendiensten werden ingenomen naar de IND moesten worden gestuurd. De IND is er bij de overdracht van taken niet in geslaagd deze problemen te voorkomen. De minister heeft dit erkend en heeft aangegeven de procedures te zullen verbeteren.

Door slechts op de klacht te reageren met het aanbieden van verontschuldigingen terwijl de documenten niet konden worden teruggegeven, heeft de minister onvoldoende oog gehad voor de belangen van verzoekers die ernstig benadeeld zijn door het zoekraken van de rijbewijzen. De minister had verzoekers bijvoorbeeld financiële compensatie of hulp bij het verkrijgen van nieuwe documenten kunnen bieden. Door dit niet te doen handelde zij in strijd met het redelijkheidsvereiste.

Met instemming kennis genomen van 1) aanbod aan verzoekers om alsnog kosten nieuwe rijbewijzen te vergoeden en 2) verbetering van de registratie van documenten en aanpassing van beleid ten aanzien van beheer en teruggave van documenten.

Instantie: Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

Klacht:

Klacht over zoek raken van afgegeven rijbewijzen bij indiening asielaanvraag gegrond verklaard maar geen aanleiding gezien om passende maatregel te treffen.

Oordeel:

Gegrond