2006/359

Rapport

Verzoekers werkgever verzocht de CWI om voor verzoeker een ontslagvergunning te verlenen omdat verzoeker betrokken was geweest bij diverse bedrijfsongevallen die volgens de werkgever - mede -waren veroorzaakt door onveilig handelen van verzoeker. Het laatste incident had op 12 november 2004 plaatsgevonden en was de directe aanleiding voor het vragen van de vergunning.

Verzoeker klaagde erover dat de CWI zijn werkgever toestemming had verleend om de arbeids­verhouding met hem op te zeggen zonder de Arbeidsinspectie om advies over de arbeidsomstandig­heden te vragen.

De Nationale ombudsman overwoog dat hij de stelling van de Raad van bestuur van de CWI, dat uit de overgelegde rapportages volgde dat geen verband bestond tussen onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden en het gedrag van verzoeker, niet kon onderschrijven. Uit de ongevalrapportages bleek dat de meeste ongevallen die verzoeker over­kwamen mede werden veroorzaakt door onvoldoende zorg van de kant van de werkge­ver; in twee gevallen werd dit ook vastgesteld door - onder meer - de Arbeidsinspectie.

Naar de mening van de Nationale ombudsman kon verzoekers gedrag niet los worden gezien van de arbeidsomstandighe­den. In dit verband werd - met verzoekers gemachtigde - gewezen op vaste jurispru­dentie van de Hoge Raad met betrekking tot de zorgplicht van de werkgever in relatie tot arbeidsongevallen. Er dient, zo blijkt hieruit, rekening te worden gehouden met het erva­ringsfeit dat de dagelijkse omgang met werktuigen werknemers er licht toe zal brengen niet alle voorzichtigheid in acht te nemen die ter voorkoming van ongevallen geraden is. Veel veiligheidsvoorschriften ter bescherming van de werknemers bij hun werk zijn dan ook juist met het oog op deze menselijke neiging gegeven.

Naar de mening van de Nationale ombudsman had de CWI dan ook ertoe dienen over te gaan de Arbeidsinspectie om advies te vragen.

De CWI heeft gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatie­verwerving. De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

Instantie: Centrale organisatie werk en inkomen

Klacht:

Verzoekers werkgever toestemming verleend de arbeidsverhouding met hem te beëindigen zonder advies te vragen aan de Arbeidsinspectie t.a.v. de arbeidsomstandigheden.

Oordeel:

Gegrond