2006/354

Rapport

Verzoekster heeft een wekkerradio in haar slaapkamer, waarop ze sinds de herindeling van de etherfrequenties op 1 juni 2003, Radio 2 niet meer goed ontvangt. Zij klaagde hierover diverse keren bij het Agentschap Telecom.

Het ontvangstprobleem bij verzoekster wordt veroorzaakt door het feit dat zich in de buurt van verzoeksters woning drie zenders bevinden die uitzenden op een frequentie die dicht bij de frequentie van Radio 2 ligt. De signaalsterkte van de naastliggende frequenties is hoger dan de signaalsterkte van Radio 2. Daardoor wordt Radio 2 bij ontvangers die signalen met een groot niveauverschil niet goed kunnen verwerken als het ware `weggedrukt'.

Verzoeksters ontvangstprobleem zou door het verplaatsen van de naastliggende zenders of door het plaatsen van een steunzender, waarschijnlijk zijn opgelost. De Nationale ombudsman is echter van oordeel dat het Agentschap Telecom hiermee het algemeen belang uit het oog zou verliezen. Behalve van verzoekster zijn over de radio-ontvangst in de regio Eindhoven geen klachten ontvangen en zowel het verplaatsen van zenders als het plaatsen van steunzenders is een omvangrijke operatie terwijl bovendien het verplaatsen van zenders het probleem zou verplaatsen omdat de ontvangst dan op andere plaatsen in de regio problematisch zou kunnen worden. Gelet daarop acht de Nationale ombudsman het redelijk dat het Agentschap Telecom zich op het standpunt heeft gesteld dat de oplossingen van verzoeksters probleem moet worden gevonden in de ontvanger.

Daarnaast heeft verzoekster geklaagd over de wijze waarop het Agentschap Telecom op haar klach­ten over de slechte radio-ontvangst heeft gereageerd. De Nationale ombudsman is van oordeel dat er sprake is van schending van de vereisten van voortvarendheid, rechtszekerheid en de actieve en adequate informatieverstrekking. Dit en het feit dat verzoekster op advies van het Agentschap Telecom tot tweemaal toe een radio heeft gekocht die ook geen goede ontvangst gaf, is voor de Nationale ombudsman aanleiding om een aanbeveling te doen. De minister van Economische Zaken wordt in overweging gegeven verzoekster op basis van coulance de kosten van de aanschaf van een digitale wekkerradio te vergoeden. Met een digitale radio heeft verzoekster namelijk wel ontvangst.

Instantie: Agentschap Telecom

Klacht:

Geen oplossing geboden aan verzoekster voor haar ontvangstprobleem met Radio 2.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Agentschap Telecom

Klacht:

Wijze waarop is gereageerd op klacht van verzoekster.

Oordeel:

Gegrond