2006/306

Rapport

Verzoekster wilde bij haar verhuizing naar Frankrijk haar auto aldaar laten registreren en verzocht de RDW in november 2004 om informatie over de procedure die zij daarvoor zou moeten volgen. De RDW verstrekte haar informatie over de aanvraag van een homologatieverklaring (een verklaring die technische gegevens over de auto bevat). Bij de informatie werd op sommige plaatsen vermeld dat voor Frankrijk een homologatieverklaring verplicht was en op andere plaatsen werd aangeraden bij de autoriteiten van het land van bestemming te informeren welke formulieren noodzakelijk zouden zijn.

Verzoekster verzocht om een homologatieverklaring en ontdekte vervolgens dat deze verklaring in Frankrijk niet meer geaccepteerd werd.

Verzoekster klaagde erover dat de RDW haar niet heeft geïnformeerd dat de aan haar verstrekte homologatieverklaring met betrekking tot haar auto mogelijk niet door de Franse autoriteiten zou worden geaccepteerd.

De Nationale ombudsman overwoog dat ten tijde van het verzoek om informatie van verzoekster Frankrijk de homologatieverklaring nog accepteerde en dat de RDW geen reden had om aan te nemen dat Frankrijk de verklaring niet meer zou accepteren. Voor zover bekend heeft Frankrijk pas vanaf begin 2005 de verklaring niet meer geaccepteerd. Bovendien heeft de RDW in de verstrekte informatie uitdrukkelijk aangegeven dat betrokkene zelf bij de autoriteiten van het land van bestemming dient te informeren en dat de RDW niet garant kan staan voor het verkrijgen van een kenteken in het land van bestemming met een homologatieverklaring.

De RDW heeft voldaan aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging behoorlijk was.

Omdat bleek dat in ieder geval de digitale versie van de folder “zelf een voertuig uitvoeren” op 30 juni 2006 nog niet was aangepast, deed de Nationale ombudsman de RDW de aanbeveling om de informatie in de digitale versie en zo nodig in de papieren versie van de folder “zelf een voertuig uitvoeren” dusdanig aan te passen dat niet langer wordt gesteld dat voor Frankrijk een homologatieverklaring nodig is.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

Verzoekster niet geïnformeerd dat de aan haar verstrekte homologatieverklaring van haar auto mogelijk niet door de Franse autoriteiten zou worden geaccepteerd.

Oordeel:

Niet gegrond