2006/215

Rapport

Verzoeker werd in Spanje gearresteerd en werd gedetineerd in de gevangenis “La Modelo” te Barcelona (Spanje). Hij heeft vanaf dat moment met het Ministerie van BZ en het Nederlandse consulaat-generaal (CG) gecorrespondeerd over de slechte omstandigheden in deze gevangenis.

Verzoeker klaagt erover dat het ministerie en het CG zich onvoldoende hebben ingespannen om bij de Spaanse autoriteiten aandacht te vragen voor zijn situatie in de “La Modelo” gevangenis.

De No onderschrijft het uitgangspunt dat de ruimte waarbinnen consulaire bijstand aan gedetineerden in het buitenland zich kan afspelen beperkt is en dat deze wordt bepaald door politieke afwegingen binnen het te voeren (buitenlands) beleid. Het interstatelijke vertrouwensbeginsel weegt zwaar in de afweging tussen het belang van de staat dat erop is gericht de internationale betrekkingen zo min mogelijk te schaden en het belang van de burger bij het verkrijgen van consulaire bijstand. De No is van oordeel dat het CG en het ministerie zich binnen die marges voldoende hebben ingespannen om verzoeker ter zijde te staan tijdens zijn detentie. De slechte verblijfsomstandigheden in de gevangenis troffen niet enkel verzoeker maar alle gedetineerden. Vanuit het consulaat is de gevangenisdirectie herhaaldelijk gewezen op die omstandigheden. Verdergaande bemoeienis van het CG zou niet meer passen binnen de grenzen van dat wat reëel mogelijk is.

De No is van oordeel dat het CG en het ministerie, bij de vraag of verdergaande stappen nodig waren, de belangen niet strijdig met het redelijkheidsvereiste tegen elkaar hebben afgewogen. De klacht is niet gegrond.

Verder merkt de No op dat in rapport 2006/98 is overwogen dat de aan verzoeker uitgereikte folder “gearresteerd in Spanje” de beperkingen van consulaire bijstand voor gedetineerden onvoldoende helder zijn weergegeven en dat dit verkeerde verwachtingen in de hand kan werken. De Nationale ombudsman heeft in dit rapport daarom aan de minister van Buitenlandse Zaken de aanbeveling gedaan om de tekst in deze folder en de overige publieke informatie daaromtrent aan te passen.

Instantie: Consulaat-Generaal te Barcelona (Spanje)

Klacht:

Onvoldoende ingespannen om bij de Spaanse autoriteiten aandacht te vragen voor verzoekers situatie in de gevangenis 'La Modelo' te Barcelona.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Klacht:

Onvoldoende ingespannen om bij de Spaanse autoriteiten aandacht te vragen voor verzoekers situatie in de gevangenis 'La Modelo' te Barcelona.

Oordeel:

Niet gegrond