2006/184

Rapport

De minister van Verkeer en Waterstaat nam in 2001 een besluit inzake het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen aan verzoekers woning die is gelegen nabij Schiphol. In 2003 vonden de werkzaamheden plaats.

Verzoeker klaagde er onder meer over dat Rijkswaterstaat afwijzend had gereageerd op zijn verzoek de toegezegde vergoedingen uit te betalen.

De Nationale ombudsman overwoog dat de minister van Verkeer en Waterstaat meer dan een jaar lang verzoekers beroep op toezeggingen inzake een financiële tegemoetkoming had genegeerd. De Nationale ombudsman achtte het in dit verband niet juist dat op het moment dat de minister van Verkeer en Waterstaat reageerde op het verzoek van verzoeker, zij ermee volstond mee te delen dat van toezeggingen of afspraken uit het dossier niet bleek. Daar kwam volgens de Nationale ombudsman nog bij dat het (ook) voor de minister niet geheel duidelijk was waarop de verlangde vergoedingen precies betrekking hadden en voorts dat er volgens de minister waarschijnlijk toezeggin­gen waren gedaan over vergoeding van verf, maar dat deze waren geschrapt, respectievelijk: dat toezeggingen niet voldoende hard waren gemaakt. Toch was, zonder dat deze punten (zo veel als mogelijk) waren opgehelderd, in voor verzoeker negatieve zin op het verzoek beslist. Gelet daarop oordeelde de Nationale ombudsman dat in strijd was gehandeld met het motiveringsvereiste.

Voorgaande vormde voor de Nationale ombudsman aanleiding om een aanbeveling te doen die ertoe strekte dat de minister alsnog een goed voorbereide beslissing omtrent een eventuele financiële tegemoetkoming zou nemen. Daartoe diende, in samenspraak met ver­zoeker, in kaart te worden gebracht ter zake waarvan verzoeker precies vergoe­dingen verzocht, wat daaromtrent in de periode rond de oplevering was meegedeeld vanwege Rijkswaterstaat, dan wel de aannemer en zou moeten worden overwogen of, op grond van gedane toezeggingen, aanleiding bestond om verzoeker alsnog financieel tegemoet te komen.

- afwijzing op verzoek geluidwerende voorzieningen op een correcte wijze af te ronden.

Instantie: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland

Klacht:

In het kader van Project Geluidsisolatie Schiphol (Progis) afwijzend gereageerd op verzoekers verzoek om de gerealiseerde geluidwerende voorzieningen op correcte wijze af te ronden;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland

Klacht:

Geweigerd toegezegde vergoedingen uit te betalen.

Oordeel:

Gegrond