2005/383

Rapport

Verzoekster, die op de wachtlijst stond voor een sterilisatiebehandeling, vernam medio juni 2004 van het ziekenhuis waar zij de behandeling zou ondergaan dat de kosten van de behandeling niet langer door het ziekenfonds werden vergoed, maar voor haar rekening zouden zijn. Verzoekster vond dat haar zorgverzekeraar haar daarover had moeten informeren, kort na het bekend worden van deze wijziging in het ziekenfondsverstrekkingenpakket.

Verzoekster klaagt erover dat haar zorgverzekeraar haar niet niet op de hoogte heeft gebracht van de beslissing van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de vergoeding van een sterilisatie uit het Ziekenfondsverstrekkingenpakket te schrappen.

Uit het onderzoek bleek dat de zorgverzekeraar het niet als haar taak zag om haar ziekenfonds­verzekerden te informeren over wijzigingen in het ziekenfondsverstrekkingenpakket, ten­zij deze wijzigingen gevolgen hadden voor de aanvullende verzekeringen die de zorgverzekeraar hen aanbood. De Nationale ombudsman kon zich niet vinden in deze handelswijze omdat zieken­fondsverzekerden van hun ziektekostenverzekeraar mogen verwachten dat hij hen uit eigen beweging zo snel mogelijk informeert over wijzigingen in het verstrekkingenpakket. Zorgverzekeraars worden als uitvoerders van de Ziekenfondswet geacht op de hoogte te zijn van de (komende) wijzigingen in het verstrekkingenpakket. Daarnaast overwoog de Nationale ombudsman dat het in de rede ligt te verwachten dat verzekerden zich met vragen over het verstrekkingenpakket zich in de eerste plaats tot hun ziektekostenverzekeraar zullen wenden.

Door hun ziekenfondsverzekerden niet uit eigen beweging voor te lichten over (komende) wijzigingen in het verstrekkingenpakket, is de zorgverzekeraar tekort geschoten vanuit het oogpunt van actieve en adequate informatieverstrekking. De Nationale ombudsman achtte de klacht van verzoekster “gegrond”.

Overig onderzoek:

- het niet opnemen van een verwijzing naar de Nationale ombudsman in de klachtafhandelingsbrief (onderzoek uit eigen beweging); schending van beginsel van fair play.

Instantie: Stichting Centrale Zorgverzekeraarsgroep, Ziekenfonds

Klacht:

Verzoekster niet op de hoogte gebracht van de beslissing om de vergoeding van sterilisatie uit het verstrekkingenpakket te schrappen; in klachtafdoeningsbrief niet verwezen naar de Nationale ombudsman.

Oordeel:

Gegrond