2005/367

Rapport

Verzoeker deed in 2004 aangifte inkomstenbelasting voor 2003. Op het aangiftebiljet was geen rekeningnummer afgedrukt en verzoeker vulde zelf evenmin een rekeningnummer in. De Belastingdienst stortte de teruggaaf inkomstenbelasting 2003 op het (ten gevolge van een verschrijving onjuiste) rekeningnummer dat verzoeker had opgegeven ten behoeve van de teruggaaf inkomstenbelasting 2000. Verzoeker had daarbij toen verklaard ook toekomstige teruggaven op dat rekeningnummer te willen ontvangen.

Verzoeker klaagde erover dat de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat hij bevrijdend heeft betaald.

De Nationale ombudsman overwoog dat van de Belastingdienst verwacht had mogen worden dat hij het rekeningnummer vooraf bij verzoeker had geverifieerd. Door dit na te laten is de Belastingdienst voorbijgegaan aan de mogelijkheid dat het toen opgegeven rekeningnummer niet meer van toepassing zou zijn. Van een belastingplichtige kan in het algemeen niet worden verwacht dat hij zich zonder tussentijdse kennisgeving ook na langere tijd nog van bewust is dat het eerder opgegeven rekeningnummer nog in het bestand van de Belastingdienst is opgeslagen.

De onderzochte gedraging van de Belastingdienst was in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De klacht was gegrond.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling het bedrag van de teruggaaf inkomstenbelasting 2003 alsnog te storten op een door verzoeker op te geven rekeningnummer.

Instantie: Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Haarlem

Klacht:

Standpunt ingenomen dat de teruggaaf op de voorlopige aanslag inkomstenbelasting van verzoeker bevrijdend is betaald met de storting op het (onjuiste) rekeningnummer dat verzoeker in 2001 had opgegeven.

Oordeel:

Gegrond