2005/234

Rapport

Verzoeker is militair en woont met zijn gezin in Z (Duitsland). In 2003 werd verzoeker uitgezonden naar Bosnië. Tijdens zijn verlof verbleef hij bij zijn gezin in Duitsland. Op 26 november 2003 - tijdens een verlofperiode - vond er ( wederom) een echtelijke ruzie plaats. Een dag later deed zijn echtgenote aangifte van mishandeling en bedreiging en verzocht de Koninklijke Marechaussee (KMar) om begeleiding bij het ophalen van haar kinderen van school en van haar spullen uit de echtelijke woning. Zij liet via de KMar verzoeker weten van hem te willen scheiden en kondigde aan met hun twee minderjarige zonen direct naar Nederland te willen vertrekken. Verzoeker reageerde nogal emotioneel op dit bericht en slaagde erin de kinderen zelf eerder op te halen dan zijn echtgenote. Hij bracht ze naar de woning en kondigde aan de kinderen vanaf daar per auto mee te zullen nemen naar Nederland. De echtgenote van verzoeker was bang dat verzoeker zichzelf en/of de kinderen iets aan zou doen. Zij verzocht de KMar er voor te zorgen dat verzoeker de kinderen niet mee zou nemen. De KMar ging daarop onmiddellijk met zes functionarissen naar de echtelijke woning.

Verzoeker klaagt over het optreden van de Koninklijke Marechaussee op 27 november 2003. Met name klaagt hij erover dat er onvoldoende aanleiding was om met zes functionarissen van de Koninklijke Marechaussee aan de deur te komen in het kader van een conflict tussen hem en zijn echtgenote.

De Koninklijke Marechaussee ging naar de woning van ver­zoeker om hem te bewegen zijn kinderen niet mee te nemen naar Nederland en om ver­dere escalatie te voorkomen. Bij dit optreden waren drie eenheden, dat wil zeggen zes ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee betrokken. Omdat mogelijk het huisrecht zou moeten worden geschonden was de Duitse politie gevraagd eveneens aanwezig te zijn. Deze arriveerde drie kwartier later met twee teams. De Koninklijke Marechaussee was in deze situatie bevoegd om op te treden omdat het hier een hulpverzoek betrof van een familielid van een militair en het bemiddelen valt onder haar normale politietaken. In geval van escalatie in de zin dat verzoeker zijn kinderen geweld aan zou doen was de Koninklijke Marechaussee als ieder ander bevoegd in te grijpen.

Gezien de context en gezien de acute noodzaak tot optreden kan niet anders worden vastgesteld dan dat de Koninklijke Marechaussee de juiste voorzorgs- en veiligheids­maatregelen heeft genomen. De Koninklijke Marechaussee is zoveel mogelijk deëscale­rend en oplossingsgericht opgetreden. Van onevenredigheid van het aantal personen dat door de Koninklijke Marechaussee daarbij is ingezet is niet gebleken. De inzet van twee ambtenaren per betrokken persoon in een situatie waarbij de veiligheid van kinderen mogelijk in het geding is, is niet buiten proportie

Van schending van het evenredigheidsvereiste is niet gebleken. De onderzochte gedraging was behoorlijk.

Tevens klaagt verzoeker erover dat de Koninklijke Marechaussee hem niet heeft gehoord tijdens de behandeling van zijn klacht die hij hierover had ingediend. Deze klacht was gegrond.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Naar aanleiding van verzoekers conflict met echtgenote: onvoldoende aanleiding om met zes functionarissen van de marechaussee aan de deur te komen;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Niet gehoord tijdens klachtbehandeling hierover.

Oordeel:

Gegrond