Deelname aan project Hacking Habitat

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Drone

    Over de menselijke maat binnen technologische netwerken

    De Nationale ombudsman neemt deel aan ‘Hacking Habitat’. Dit project staat in het teken van de toenemende invloed van instituten en systemen als machtige technologische netwerken, en de urgentie dat het voor de mens leefbaar moet blijven. Hacking Habitat heeft een lokale, nationale en internationale focus; terwijl de lokale omgeving voor mensen nog altijd belangrijk is, is de wereld steeds kleiner geworden door internet. De thema’s zijn inhoudelijk nauw verbonden met het werk en het denken van de Nationale ombudsman, die kennis en expertise inbrengt in het project.

    Rapporten over maatschappelijke thema’s

    Op het programma van Hacking Habitat staan vier ‘life hackathons’ (marathonsessies) verspreid over 2015. Tijdens deze sessies denken heterogeen samengestelde groepen van maximaal 80 mensen twee dagen intensief na over de maatschappelijke thema’s bureaucratie, schuld, bewegingsonvrijheid en onzichtbaarheid. Ook rapporten van de ombudsman op deze gebieden kunnen hierin besproken worden. Elke marathon wordt ingeleid door een internationale spreker. In 2016 volgt een kunstmanifestatie in de voormalige gevangenis in Utrecht, waaraan veel kunstenaars en organisaties meedoen.

    Direct contact met burgers

    De deelname aan Hacking Habitat draagt bij aan het streven van de Nationale ombudsman om relevant, zichtbaar, betrokken, toegankelijk en laagdrempelig te zijn. We zoeken daarvoor andere vormen van contact met de leefwereld van burgers, bijvoorbeeld via het onderwijs, de markt en culturele evenementen. Hierdoor kunnen we de inzichten opgedaan tijdens de klachtbehandeling wijder verspreiden en meer betrokken zijn bij maatschappelijke vraagstukken. Waarbij we altijd nauwlettend onze onafhankelijkheid en onpartijdigheid in het oog houden.