Dief in beeld

Op deze pagina

    Column
    Vrouw met donker kapsel

    De 88-jarige mevrouw Mulder (niet de echte naam) krijgt thuis bezoek van een man die zich voorstelt als bankmedewerker. In het gesprek zegt hij onder meer dat hij haar pincode nodig heeft. Als de man weer weg is komt ze tot de ontdekking dat haar bankpas verdwenen is. Vier dagen later ziet ze bij haar bank op een overzicht dat er al € 5.000 is opgenomen van haar rekening. Direct laat ze haar bankpas blokkeren en de bank bewaart de camerabeelden van de vermoedelijke dader bij de geldautomaten

    De volgende gang van de bejaarde dame is naar de politie. Bij de aangifte van de diefstal geeft ze door dat de bank camerabeelden heeft van de geldopnames. Als ze een tijdje later vraagt hoe het staat met het opsporingsonderzoek, is ze verbijsterd: de politie heeft de camerabeelden helemaal niet opgevraagd. Mevrouw Mulder dient er een klacht over in. Maar de politie is het niet met haar eens, want de interne afspraak luidt dat camerabeelden niet automatisch worden opgevraagd. De reden daarvoor is dat de politie de bank anders steeds € 150 voor de beelden zou moeten betalen. Pas daarna is te zien of ze bruikbaar zijn. De politiechef vindt wel dat de dame bij de aangifte over deze afspraak verteld had moeten worden.

    Mevrouw Mulder laat het er niet bij zitten en klopt aan bij de Nationale ombudsman. Ook die vindt het onbegrijpelijk dat de politie het oplossen van de beroving niet belangrijker vindt dan het kostenplaatje, ook al is er de regelgeving. De dame ziet ook wel in dat de zaak ophoudt als er niet genoeg op de beelden te zien is. Maar om ze niet eens op te vragen…dan is de kans om het misdrijf op te lossen sowieso verloren. En politiewerk kost nu eenmaal geld. Bovendien blijken andere politie-eenheden in soortgelijke gevallen wel camerabeelden op te vragen. Verder had de politie haar bij de aangifte wel eens mogen zeggen dat ze de camerabeelden niet zou opvragen. Dat had een aangifte – en daarmee kosten voor de politie – kunnen schelen.

    Wij vragen de politie opheldering over de zaak. De politiechef laat de Nationale ombudsman nu weten mevrouw gelijk te geven. Bijna drie jaar geleden had zijn korps besloten camerabeelden niet automatisch op te vragen, omdat ze geld kostten en vaak niet bruikbaar waren. Iemand die aangifte deed moest zelf de beelden opvragen.

    Maar deze afspraak blijkt in strijd met de landelijke regels: de politie moet bij het opnemen van de aangifte (in dit geval bij de bank) navragen of er bruikbare beelden zijn voor onderzoek. Door de zaak van mevrouw Mulder doet de politie dit voortaan wel.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column